Materiał pochodzący z serwisu www.lodzianin.pl

Chłodne smakołyki w Łodzi
2018-08-06


Kiedy latem temperatura w mieście wzrasta, popularnością cieszy się asortyment przynoszący ochłodę i orzeźwienie. Lody, synonim wakacji, od dawna stanowią najbardziej pożądany produkt sezonu i można je kupić w wielu punktach gastronomicznych na ul. Piotrkowskiej. Wraz z powiększeniem się grona konsumentów ceniących sobie naturalną żywność, sprzedawcy coraz częściej oferują nam produkty określane terminem lody rzemieślnicze lub tradycyjne.


Trend jest bardzo widoczny na głównej ulicy Łodzi, o czym świadczą otwarcia nowych lodziarni. Już wkrótce swój pierwszy lokal otworzy bardzo łódzka marka „Lód Miód”. Jest to jedna z najbardziej popularnych marek oferujących lody rzemieślnicze
w mieście. Już we wrześniu na Piotrkowskiej, przy pasażu Schillera!



Poniższe zestawienie podpowie łodzianom, które z punktów na ul. Piotrkowskiej wytwarzają lody w sposób „tradycyjny”.



Beza Krówka, OFF Piotrkowska 138/140


 
Lody sprzedawane są tu wprost do rąk klienta, z budki znajdującej się na „Offie”. Tuż obok znajduje się również strefa z krzesełkami i fotelami. „Beza…” zapewnia w ofercie lody wytwarzane na bazie prawdziwego mleka, śmietany, owoców i naturalnych składników. Jest to jedna
z lodziarni, która określa sposób produkcji asortymentu mianem metody rzemieślniczej, wzorując się na tradycyjnych włoskich recepturach. Obejmować ma to również selekcję składników do wytwarzania lodów: sezonowe, świeże owoce, starannie dobrane składniki. Beza jest
jednym z pierwszych punktów oferujących „lody rzemieślnicze” i cieszy się niesłabnącą sympatią łodzian. Lokalizacja została wybrana pod kątem dużej liczby turystów odwiedzających ul. Piotrkowską. Ponadto właścicieli zachwycił ponadczasowy klimat miejsca, które w swoim
wolnym czasie odwiedza mnóstwo klientów spragnionych lodowego deseru. Tytułowa beza krówka jest najpopularniejszym smakiem ale dużym zainteresowaniem cieszą się również tzw. smaki weekendu.
Beza otwarta jest codziennie od 10.00 do 20.00, jednak w przypadku brzydkiej pogody punkt może być nieczynny.




Łodziarnia - Lody na Okrągło, ul. Sienkiewicza 13



„Łodziarnia…” codziennie przygotowuje nowe smaki lodów. Lokal mieści się we froncie kamienicy przy ul. Sienkiewicza, gdzie szybko trafić można z ul. Piotrkowskiej przez Woonerf. Miejsce zostało stworzone 3 lata temu zatem znajduje się wśród pierwszych lodziarni
produkujących na miejscu własne lody metodą rzemieślniczą. W nowoczesnym ale przyjaznym wnętrzu znajdują usiąść, podziwiając z bliska efektownie i dumnie prezentującą się maszynę do wytwarzania lodów.
W lodach z Łodziarni nie ma konserwantów, wzmacniaczy smaku ani koloru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Wszystkie lody mleczne produkowane są z pasteryzowanego na miejscu, świeżego mleka 3,2 % tłuszczu oraz 30% świeżej śmietany. Sorbety lodowe to mix
owoców a nie soków i koncentratów! W każdy piątek oferta lodowa powiększona zostaje o lody wegańskie (na mleku roślinnym). Stała oferta Łodziarni to lody śmietankowe, intensywna czekolada i sorbet truskawkowy. Ciasta, które dodawane są do lodów także pieczone są na
miejscu! Tak powstają np. lody czekoladowe brownie. W lodach o nazwie red velvet „zatapione” są upieczone w Łodziarni czerwone ciasto biszkoptowe. Do lodów często dodawane są również warzywa, np. ogórek lub seler naciowy, które stanowią idealne dodatki do sorbetu
lodowego o nazwie green smoothie. Lody wytwarzane są codziennie a produkcja odbywa się na oczach klientów. Właściciele Łodziarni mówią, że jest to miejsce z duszą, pysznymi lodami i wyśmienitą kawą.




Pąki z Mąki, ul. Piotrkowska 7 



Polityka marki Pąki z Mąki to najwyższej jakości składniki dzięki czemu powstają najsmaczniejsze pączki. Pączkarnia rozszerzyła niedawno asortyment o lody łódzkiej marki „Lód Miód”. W tym sezonie oferuje zatem jako jedyna pączkarnia w Łodzi wyjątkowy deser: Ciepły Pąk z
lodami. Właściciel postawił na prawdziwe lody rzemieślnicze od Lód Miód, markę która trzykrotnie zwyciężyła w plebiscycie na Najlepszą Lodziarnię w Łodzi. Kolejki są naprawdę długie więc można śmiało powiedzieć, że wybór był traiony! Najpopularniejsze smaki wśród klientów
to czarne love, czyli słony karmel z solą himalajską. Oprócz tego codziennie nowe zaskakujące smaki, jak np. o smaku jogurtu ajran, czy prażonego słonecznika. Do lodów można również pokusić się o kawę w zestawie. Tutaj do kawy podchodzi się na poważnie: każda jest
przygotowywana na podwójnym espresso!

Pąki z mąki jest jedynym punktem serwującym lody rzemieślnicze w tym odcinku Piotrkowskiej.




Hort Cafe ul. Piotrkowska 106/110


Najstarsza łódzka kawiarnia, której specjalnością są pyszne desery lodowe wykonywane na bazie własnych lodów rzemieślniczych. Klienci mogą tu znaleźć kilkanaście smaków ale te cieszące się szczególną popularnością to lody bakaliowe czy pistacjowe. Jako jedyna lodziarnia
w Łodzi Hort Cafe sprzedaje lody pro-zdrowotne - na bazie kwasów OMEGA3. Składnik ten wspomaga pracę serca, redukuje stres, wpływa dobroczynnie na sylwetkę. Przede wszystkim jednak lody z kultowego Hortexu zapewniają doskonały nastrój i relaks i są sprzedawane na
ulicy Piotrkowskiej, gdzie lodziarnia Hort Cafe funkcjonuje nieprzerwanie już od ponad 40 lat.




GALANTE Lody Naturalne ul. Piotrkowska 85/2u | Plac Wolności 7/8a



GALANTE Lody Naturalne to mała, rodzinna firma założona przez miłośników lodów. Lody produkowane są od podstaw przez właścicieli, bo tylko wtedy mają oni pewność, że będą pyszne i w 100% naturalne. Baza do lodów powstaje ze świeżego mleka i świeżej śmietany oraz z
sezonowych owoców od lokalnych dostawców. Nie korzysta się tu z gotowych past, proszków, sztucznych barwników czy niepotrzebnych wzmacniaczy smaków. Najpopularniejszymi smaki wśród klientów są wiejska śmietanka, karmel z różową solą himalajską oraz belgijska
czekolada.

GALANTE Lody Naturalne to łódzka firma, na co wskazuje już sama nazwa („galante” w łódzkiej gwarze oznacza „duże”), a ulica Piotrkowska jest sercem Łodzi, więc nie mogło przy niej zabraknąć marki Galante. Właściciele otworzyli w tym sezonie już drugi punkt. Ten przy
Piotrkowskiej ma w przyszłości stać się lodziarnio-kawiarnią, natomiast przy pl. Wolności lody sprzedawane są wprost do rąk klientów.




Pączek & Spółka, ul. Zielona 1


Paczkarnia wystartowała w maju 2017 roku. Dopiero w kolejnym sezonie przyszedł czas na lody. Właściciele od początku dużą uwagę przywiązywali do receptury pączków dlatego z taką samą starannością podeszli do lodów. Dostawcę lodów rzemieślniczych wybrano sugerując
się jakością składników i starannością w ich połączeniu. Największymi hitami smakowymi są czekolada-chilli oraz sorbet Mango-mięta. Wzdłuż ulicy Piotrkowskiej życie tętni cały czas dlatego cukiernia jest otwarta już od godziny 7.30-można wtedy zaopatrzyć pędzących rano do
pracy łodzian w paczki i kawę oraz sezonowy…w lody. Codziennie świeże, codziennie nowe smaki!




Lodziarnia Al Passo ul. A. Struga 3, Łódź


Lodziarnia Al Passo (po włosku znaczy na bieżąco) to mała rodzinna manufaktura. Lody powstają codziennie na miejscu przed otwarciem lokalu ze składników najwyższej jakości, unikalnych receptur oraz wielkiej pasji. Do wyboru jest 10 smaków, które często się zmieniają.
Każdą porcję ozdabia ciasteczkowy miś. Można napić się tu pysznej kawy oraz zjeść bąbelkowe gofry.

Trudno wybrać ulubione smaki gości, gdyż wszystkie cieszą się ogromną popularnością-od klasycznej śmietanki po czarny sezam, pistację, mascarpone z marakują, słony karmel czy sorbety np. z mango, jagody kamczackiej czy limonki i liczi.
Lokal powstał blisko Piotrkowskiej, gdyż jest to serce Łodzi, miejsce zmienne, pełne pasji i charakteru jak lody w Al Passo.




Dybalski, ul. Jaracza 3, ul. Piotrkowska 56, ul. Piotrkowska 102. pl. Wolności 9


Tradycja i doświadczenie muszą przekładać się na wyjątkowy smak lodów. Atutem lodów serwowanych w cukierniach Pana Dybalskiego jest ponadczasowy smak. Receptura kształtowana od 1968 roku jest oparta na autorskiej metodzie, która nie uległa znaczącym zmianom.
Można śmiało powiedzieć, że łodzianie szukający smaku z dzieciństwa będą zadowoleni z zakupu. Najpopularniejsze smaki zmieniają się w zależności od sezonowości owoców. Klienci często pytają o truskawkę, porzeczkę, wiśnię, ale największym specjałem u Dybalskiego jest
łowicka śliwka w gorzkiej czekoladzie, po którą sięgają nie tylko miłośnicy lokalnych produktów. Dużym zainteresowaniem cieszą się też bardziej egzotyczne smaki, np. cytryna, mango z pomarańczą.
Cukiernia oferuje lody w aż czterech punktach na Piotrkowskiej: w pobliżu Struga, przy Zielonej, w delikatnym oddaleniu od Piotrkowskiej-na Jaracza oraz na pl. Wolności.




Łódzka Fabryka Lodów, ul. Piotrkowska 52


Jedna z pierwszych i najstarszej lodziarni sprzedającej lody wprost do ręki klienta. Niewielki punkt obok słynnych zapiekanek zaczął funkcjonować w sezonie letnim 2015 roku i od tamtej pory zyskał sporą sympatię łodzian. „Fabryka..” produkuje niecodzienne smaki, jak na
przykład:

- 5 ziaren ( ryz, owies, pszenica, kukurydza, jęczmień)

- konopie z czekoladą

- ciasteczkowe

- granat

I wiele innych, mniej lub bardziej standardowych pozycji.

Dodatkową atrakcją są kolorowe rożki: żółte (barwione marchewką), zielone (barwione szpinakiem), oczywiście nie zabraknie też stałych bywalców, różowego wafelka (barwionego burakiem), oraz czarnego (barwionego węglem roślinnym).




Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie, ul. Traugutta 2, Łódź


Cukiernia Wasiakowie to firma rodzinna, która od prawie 40 lat specjalizuje się w tworzeniu ciast, deserów i lodów. Oferuje zarówno klasyczne, znane oraz lubiane smaki, jak i bardziej eksperymentalne propozycje. Największą popularnością cieszą się smaki o nazwie słony
karmel oraz pistacjowe, ale i również te mniej standardowe, np. whisky, marchewkowe czy…piwne. Lodziarnia umiejscowiona jest w przepięknym sąsiedztwie Woonerfu na Traugutta, gdzie klienci mogą relaksować się wśród zieleni. Właścicielom zależało aby lokal był
zlokalizowany w gastronomicznym sercu Łodzi.




Większość lodziarni oprócz lodów serwuje również kawę, którą można otrzymać w popularnym obecnie połączeniu z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych („affogato”). Niektóre punkty przygotowują też desery i sprzedają ciasta, co w połączeniu
z lodami stanowi atrakcyjne i orzeźwiające dopełnienie sezonowego menu. Stoiska z okienkiem sprzedające asortyment bezpośrednio „do ręki” występują niemal tak często jak standardowe lokale ze strefą dla klienta. Piotrkowska to niewątpliwie największe zagłębie
kulinarnych nowości, co sprawia, że lody rzemieślnicze, obecnie najbardziej popularne, można naleźć w niedużej odległości od siebie.