Jubileuszowa edycja lubianego przez łodzian, i nie tylko, wydarzenia, które rok rocznie gromadzi tysiące ludzi na ulicy Piotrkowskiej. Od paru lat udział biorą lokale z innych rejonów Łodzi, bo przecież i tam toczy się intensywne życie kulinarne.
Jedno z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce, organizowane jest od 2003 roku.
Głównym wydarzeniem jest konkurs dla restauratorów na najlepsze danie festiwalowe. Przebiega w dwóch etapach.
W pierwszym etapie oceniona zostaje propozycja na podstawie opisu i zdjęcia. Drugi etap to finał. Każda z dopuszczonych do drugiego etapu restauracji przygotowuje danie główne, kawiarnie zaś deser i napój, bary i puby koktajl alkoholowy zgodne z tematem
przewodnim.
Dzięki Festiwalowi poznaliśmy Smaki regionu (2014 r.), Smaki dzieciństwa (2015), Cztery strony świata, czyli kuchnie różnych narodów (2016), Kuchnia śródziemnomorska (2017).
Dania ocenia anonimowe jury złożone z szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu przez aplikację.
Najlepsi uczestnicy Festiwalu otrzymują Statuetki Dobrego Smaku oraz nagrody rzeczowe podczas Gali Rozdania Nagród, w której udział biorą zaproszeni goście, restauratorzy, media.
W tym roku Gala odbędzie się w Teatrze Nowym im. K. Dejmka w Łodzi 14 czerwca. To wspaniała okazja do zaprezentowania swoich produktów przez firmy sponsorskie.
Oprócz konkursu będą odbywały się wydarzenia towarzyszące: warsztaty kulinarne, fotograficzne, Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef, spotkanie z Marcinem Mellerem i promocja książki o Gruzji, wieczory degustacyjne.
Miejsce: Teatr Nowy im. K. Dejmka
Data: 6-10 czerwca 2018 r.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ
Organizator: Festiwal Dobrego Smaku
Zapraszamy!
Brak komentarzy