Łódź na francuską nutę
Data publikacji: 2004-11-17
Jak co roku w trzeci czwartek listopada (18.11) rozpoczęło się szaleństwo Beaujolais Nouveau. Restauratorzy na całym świecie zorganizują huczne zabawy i degustacje tego młodego czerwonego wina, które swoje walory zachowuje już kilka tygodni od pojawienia się na rynku. .
Winnice Beaujolais znajdują się na południu Burgundii i zajmują około 21,500 hektarów powierzchni, z czego winnice Beaujolais Nouveau stanowią blisko 45%.
Wino to produkuje się w 100% ze szcepu Gamay, który rozwija się doskonale dzięki kamienistym, łupkowatym glebom regionu.
Wino Beaujolais Nouveau to pierwsze wino z pierwszego roku winobrania. Swoją świeżoćś, rześkość i typowy smak uzyskuje dzięki specjalnemu sposobowi winifikacji zwanemu "maceracją węglową". Winogrona nie są wyciskane, ale wrzucane w całości do kadzi. Te, które dostały się tam pierwsze pękają pod wpływem następnych. Rozpoczyna się proces fermentacji, kadź podgrzewa się dzięki czemu fermentują również całe owoce.
Wino Beaujolais Nouveau ma wspaniały jasno purpurowy kolor. Jest świeże, rześkie o bogatej owocowej nucie, pełne aromatów wiśni, czarnej porzeczki i śliwki.
Kraina, w której dojrzewają grona gamay noir to region Burgundii. Region malowniczych wiosek z romańskimi kościołami. Winnice są tu otoczone przez pasmo pagórków, chroniących je od zachodnich wiatrów. Roczna produkcja wynosi ok. 1,2 miliona hektolitrów i stanowi 60 procent całej produkcji Burgundii. Duża część tych win trafia do handlu jako Beaujolais Nouveau.
Świętu towarzyszy przepych. Każdy pośrednik i restaurator stara się jako pierwszy zaoferować młode wino klientom. Ponoć niektórzy posuwają się do tego, że przesyłają wino do Stanów Zjednoczonych na pokładzie samolotu Concorde.
(m.g.)
Brak komentarzy