Organizatorzy zapraszają serdecznie wszystkich miłośników kwiatów, a w szczególności storczyków na Dni Otwarte w Storczykarni, które obędą się w dniach 24 - 25 lutego 2018 roku w godz. 10:00 - 16:00 przy ul. Antoniego Książka 8a w Łodzi.
Atrakcją będzie nowa duża dostawa kwitnących storczyków.
Z historii storczyków...
Już w starożytności urzekały ludzi swym pięknem i intrygowały tajemniczością. Storczyki z rodzaju Cymbidium, obok złocieni, uprawiano w Chinach już na tysiąc lat przed naszą erą. Konfuciusz (551-478 r. p.n.e.) sławił ich zapach, a na określenie storczyka użył
znaku ‘lan', co znaczy czystość, wdzięk, miłość, elegancja, piękno, skromność i doskonałość. Nie ma chyba na świecie roślin, które by tak jak orchidee emocjonowały ludzi. Ile legend, skojarzeń, niesamowitych opowieści i przesądów krąży wokół nich. Występują w
literaturze, są bohaterami strasznych przygód ich poszukiwaczy i kryminałów. Trochę jest też dziwne skojarzenie z pochodzeniem nazwy. Otóż orchis po grecku, od którego pochodzi orchidea, oznacza pewien szczegół anatomiczny mężczyzn. Nazwę tę nadał Teofast
(370-287) uczeń Platona i Arystotelesa roślinie, której pseudobulwy szczegół ów przypominają. Wieść tę wykorzystano w medycynie średniowiecznej, kiedy panował pogląd jakoby kształt, barwa lub struktura roślin wskazywała na zastosowanie w leczeniu. Dlatego
pseudobulwy orchidei działać miały korzystanie na płodność i potencję. Wyciągiem z nich usiłowano nawet regulować płeć poczętych dzieci. Znany w farmakologii środek pod nazwą salep działa tylko łagodnie przeczyszczająco. Nie ujmując niczego romantycznego i
egzotycznego orchidei nazywamy ją po polsku storczykiem. Różnorodność kształtów i barw kwiatów storczyków jest nieskończona, ale czarnych orchidei jak dotąd nie znaleziono i chyba szuka się bezskutecznie. Mit ten pochodzi prawdopodobnie stąd, że w języku
Azteków tlilxochitl znaczył czarny kwiat i odnosił się do doskonale nam znanego storczyka o nazwie wanilia. Z tym, że nie chodzi tu o barwę kwiatu, lecz o kolor tzw. laski waniliowej będącej sfermentowaną i ususzoną torebką nasienną. Wanilia używana była przez
Indian do aromatyzowania kakao już od niepamiętnych czasów.
Źródło: http://www.storczyki.pl
Brak komentarzy