W Palmiarni zaprezentowanych zostanie około 40 roślin. Głównie będą to ich fragmenty tj. owoce, nasiona lub liście. Zarówno te powszechnie stosowane jako przyprawy jak i te mniej dla nas znane. Z opisów będzie można dowiedzieć się skąd pochodzą, jaki mają
skład do czego
mogą być stosowane i jak je przechowywać.
Grudzień to czas przygotowań do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też na wystawie będzie wiele elementów świątecznych wykonanych z użyciem niektórych roślin, ich owoców czy nasion. Wystawie towarzyszyć będą:
Warsztaty:
• 8 i 9 grudnia (sobota i niedziela), godz. 12.00-15.00 – warsztaty wykonywania ozdób świątecznych, które będą użyte do strojenia choinki w Palmiarni
• 8 i 9 grudnia (sobota i niedziela), godz. 12.00-15.00 – wspólne ubieranie choinki
z wykorzystaniem owoców oraz wykonywanych wcześniej ozdób
Warsztaty i ubieranie choinki są adresowane do dzieci będących pod opieką rodziców. Praca dzieci zostanie nagrodzona imiennym dyplomem za zręczność i kreatywność.
• 16 grudnia (niedziela), godz. 11:00-13:00 – warsztaty świąteczne
• 9 grudnia (niedziela) i 16 grudnia (niedziela) – sprzedaż stroików
Prelekcja:
• 16 grudnia (niedziela) o godz. 13:00 „Aby życie miało smak – historia przypraw” – prowadzi Pani J. Wylazłowska UŁ. (prelekcja odbędzie się w ramach Akademii Różnorodności Ogrodu Botanicznego w Łodzi)
Wystawa czynna w godzinach 9.00–16.00. Kasa otwarta do 15.30.
W dniach: 10, 17, 24 i 31 grudnia Palmiarnia jest NIECZYNNA.
Wejście na wystawę, warsztaty i prelekcję po zakupieniu biletu wstępu do Palmiarni.
Brak komentarzy