Imprezy w Łodzi

<
Styczeń 2023
>
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
Łodzianin - niezależna strona Łodzi: imprezy, wydarzenia i koncery Łódź 2024, festiwale w Łodzi, zapowiedzi, premiery, dziś w Łodzi

Po raz pierwszy w Łodzi :
Akademia Wina i Dobrego Smaku

Data publikacji: 2009-11-13
Jak czytać etykiety win, jak dobierać wina do potraw, serwować i przechowywać wino? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań uzyskamy na szkoleniach Akademii Wina i Dobrego Smaku, która niedawno powstała w Łodzi. Wzrost zainteresowania dobrego gatunku winami i rosnące z roku na rok statystyki sprzedażowe powodują, że wiedza o winie jest coraz bardziej ceniona i modna. Do tej pory dostęp do obszernych informacji i szkoleń, mieli tylko pracownicy związani z branżą winiarską firm, brakowało zaś w naszym mieście instytucji pozwalającej każdemu z nas doskonalić się w tej dziedzinie.
Wino – tajemnica zamknięta w butelce Już król Edward VII zauważył, że „wino nie tylko się pija. Wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje i o winie się mówi". Żeby o winie mówić, trzeba je znać i coś o nim wiedzieć, umieć rozpoznać smak, zapach. Nie wszyscy wiedzą jak wykorzystać swoje zmysły w kulturze picia. Tej sztuki można – i trzeba się nauczyć – tu przychodzi z pomocą Akademia Wina i Dobrego Smaku działająca w Łodzi. Szkoła powstała dzięki działaniom Przemysława Kowalskiego pierwszego w naszym mieście zawodowego Master Sommeliera - eksperta wina, założyciela jednego z pierwszych pub'ów w Łodzi - Geppard przy ulicy Zgierskiej. Ten wytrawny znawca win przebywał za granicą, gdzie nabywał doświadczenia, ukończył podobne kursy i zdał egzamin organizowany przez American Sommelier Association, jako jedyny Polak. Misją jego Akademii jest przede wszystkim promocja kulturalnego spędzania wolnego czasu przy winie, tworzenie i rozwijanie lokalnej grupy pasjonatów, dostarczanie bazy do dyskusji o winie dla łodzian jak również podnoszenie poziomu edukacji w tym szeroko pojętym temacie. Akademia Wina prowadzi kursy i szkolenia dla entuzjastów wina, pracowników gastronomii, managerów oraz spotkania integracyjne dla firm z winem w tle. Akademia oferuje wiele możliwości, i szeroki wachlarz zagadnień, m.in. - jak poruszać się w świecie wina - jak czytać etykiety - jak dobierać wino do potraw - jak serwować i przechowywać wino - jak profesjonalnie testować i oceniać wino - prezentacja regionów, najważniejszych szczepów i uprawy winorośli oraz renomowanych producentów - doradztwo na temat serwowania win w lokalach Kursy prowadzone są na różnym poziomie. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się podstawowe kursy połączone z degustacją 10 wybranych stylów wina, na których uczy się słuchaczy jak poruszać się w świecie wina, jak czytać etykiety, dobierać wina do potraw, serwować i przechowywać wino, jak je profesjonalnie testować oraz oceniać. Na etapie bardziej zaawansowanym można poznać dokładniej regiony produkcji wina, najważniejsze szczepy oraz czołowych producentów. Najwyższy poziom wiedzy możemy osiągnąć na jedynym tego typu kursie prowadzonym w Polsce, a mianowicie "Zaawansowane techniki oceny wina w ciemno". Ten ekskluzywny kurs tak jak inne powstał na bazie wiedzy i doświadczenia założyciela akademii. Trwa przez 15 sesji i przeznaczony jest dla profesjonalistów związanych z szeroko rozumianą branżą winiarską oraz gastronomiczną. Wymaga stosunkowo dużej pracy pozalekcyjnej – czytania książek , szukania informacji w internecie, a przede wszystkim testowania. Zadaniem takiego szkolenia jest nauczenie jego uczestników jak poprzez wykorzystanie swoich zmysłów najtrafniej przeprowadzić analizę wina krok po kroku - jego pochodzenie, charakter oraz rodzaj, na podstawie wyglądu, zapachu oraz smaku. Na każdych zajęciach testuje się oraz ocenia około 20 win wybranego szczepu ze wszystkich rejonów świata zwracając uwagę na szczep, rejon pochodzenia, a szczególnie na glebę. Na zakończenie kursu przeprowadzany jest 24 minutowy egzamin polegający na ocenie w ciemno 3 win białych oraz 3 czerwonych. Oprócz konkretnych szkoleń winiarskich Akademia Wina organizuje warsztaty kulinarne jak na przykład łączenie serów z winami. W dalszych planach jest uruchomienie w grudniu wine bar'u oraz w przyszłym roku zorganizowane wyjazdy do różnych regionów produkcji wina w Europie, gdyż na świecie są lepsze wina i lepsze miejsca do delektowania się jego walorami. Jedną z najpiękniejszych cech wina jest to, że ciągle można odkrywać w nim coś nowego i niezwykłego, zachwycać się nieznanymi nam dotychczas jego kolorami, aromatami i smakami. Pasja konesera wina nigdy nie może być w pełni zaspokojona; zawsze odnajduje w nim coś, czego jeszcze wcześniej nie zauważył. Dosadnie podsumował to znakomity pisarz francuski Guy de Maupassant: „Tylko durnie nie są smakoszami. Jest się smakoszem, tak jak jest się artystą lub poetą. Smak to zmysł godny szacunku, który można doskonalić, tak jak nos, oko i ucho". I jeśli dodamy do ceremonii degustowania miły dźwięk wyciąganego korka czy nalewanego do kieliszka wina, to będziemy mogli powiedzieć, że wszystkie pięć zmysłów bierze udział w smakowaniu tego zacnego trunku. Degustowanie wina jest raczej umiejętnością niż sztuką, której należy uczyć się z pokorą - rozróżniać odcienie kolorów, zauważać bogactwo bukietu , delektować się niepowtarzalnością smaków. Rozwijajmy więc tą umiejętność i miejmy z niej jak najwięcej przyjemnych doznań. www.akademiawina.com Szczegółowe informacje oraz SPECJALNY PRZEWODNIK który pokaże Ci jakie wino kupić do danej potrawy – znajdziesz na stronie internetowej www.akademiawina.com

Brak komentarzy

Imprezy w Łodzi

<
Styczeń 2023
>
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd

Polecane wydarzenia w Łodzi

17. Letnia Akademia Jazzu w Wytwórni

Kiedy: 2024-07-04 - 2024-08-29

Audioriver 2024 w Łodzi

Kiedy: 2024-07-12 - 2024-07-14

PODWÓRECZKO już 24 sierpnia!

Kiedy: 2024-08-24

Łódź Design Festival 2024

Kiedy: 2024-05-21 - 2024-05-26

Łodzianin:: łódzkie konkursy

Brak aktywnych konkursów...

Obserwuj nas
Współpraca