PIWO ROKU 2012
Data publikacji: 2013-03-03
Wiemy już, kto otrzymał nagrody Bractwa Piwnego w kategoriach Piwo Roku, Restauracyjne Piwo Roku i Piwowar Domowy Roku. Uroczyste wręczenie tytułów odbyło się w sobotę - 2 marca.
W kategorii Piwo Roku 2012 zwyciężyło piwo Porter Żywiecki, produkowane w należącym do grupy Żywiec, Browarze Zamkowym w Cieszynie.
Najlepszym piwem restauracyjnym, członkowie bractwa ogłosili piwo Bierhalle Altbier, którego skosztować można w warszawskiej restauracji Bierhalle.
W kategorii Piwowar Domowy Roku 2012 zwyciężyła Agnieszka Łopata, która prowadzi blog "Kuchnia piwowarki Agi".
PIWO ROKU i RESTAURACYJNE PIWO ROKU to tytuły przyznawane przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne. Członkowie Bractwa Piwnego nie wybierają PIWA ROKU i RESTAURACYJNEGO PIWA ROKU. Tytuły te są wynikiem sumy ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas konkursów piwnych - amatorskich i profesjonalnych - odbywających się na terenie Polski w ciągu danego roku kalendarzowego.
Tytuł PIWOWARA DOMOWEGO ROKU przyznawany jest osobie, której piwa zwyciężyły na największej ilości konkursów piw domowych, odbywających się na terenie Polski w ciągu danego roku.
Tytuły PIWO ROKU i RESTAURACYJNE PIWO ROKU są formą podsumowania i docenienia pracy danego browaru w ciągu roku. Bractwo Piwne jest przekonane, że dzięki idei PIWA ROKU i RESTAURACYJNEGO PIWA ROKU wzrasta ranga konkursów piwnych, a poddawane ocenom piwa są coraz lepsze.
Tytuł PIWO ROKU przyznawany jest piwu warzonemu w browarze przemysłowym i dostępnemu w sprzedaży detalicznej.
Tytuł RESTAURACYJNE PIWO ROKU przyznawany jest piwu warzonemu w browarze restauracyjnym.
Tytuł PIWOWARA DOMOWEGO ROKU przyznawany jest osobie warzącej piwo metodami domowymi.
Uroczystość przyznania tytułów i wręczenia dyplomów odbyła się 2 marca br. o godzinie 18:00 w Muzeum Kinematografii w Łodzi, plac Zwycięstwa 1.
Brak komentarzy